BLOG

10 Tips om aan de slag te gaan met innovatie

augustus 10, 2020

Stilstaan is achteruitgaan. Innovatie, dat is waar de sleutel ligt om op lange termijn relevant te blijven. Voor elke organisatie en voor elke sector, ook in de bouw. Ons digitale platform voor de huur en verhuur van bouwmachines en werfmateriaal is een mooi voorbeeld van innovatie in de bouwsector. Dat zeggen niet alleen wij, maar ook anderen. Zo hebben we het in 2019 tot de finale van de verkiezing van ‘Onderneming van het jaar’ geschopt en behoren we nu tot de genomineerden van de ‘Disruptive Innovation Award’. In deze blogpost delen we graag enkele van de best practices die wij hebben gehanteerd bij de uitwerking van onze innovatieve oplossing.

1. Schep een kader

Alle begin is moeilijk, en dat geldt zeker ook voor een innovatieproces. Halsoverkop en zonder duidelijke structuur of plan van start gaan, is dus geen goed idee. Het uittekenen van een kader, met een reeks vastgelegde stappen, doelstellingen en timings, moet daarom altijd de eerste stap zijn. Dit kader wordt de leidraad voor iedereen dit bij het project betrokken is.

Dat legde Peter Bertels van BESIX een tijdje geleden ook uit tijdens de online editie van ons event ‘Innoveren in den Bouw’.
De video-opname kan je hier herbekijken. In deze keynote haalt Peter een model aan met 4 I’s.

Zo’n kader dient overigens niet complex te zijn. Het zorgt er wel voor dat de mensen binnen je organisatie weten hoe ze innovatie concreet vorm kunnen geven en hoe ze dit moeten aanpakken. Op deze manier borg je innovatie in de organisatie en bouw je een fundament om systematisch op verder te bouwen.

2. Creëer de juiste cultuur

Veel mensen zijn gewoontedieren en dus worden innovatie en verandering lang niet altijd op gejuich onthaald. Bij een dergelijke mindset maakt innovatie geen kans. Vóór je eender welk innovatieproject opstart, zal je dus eerst de juiste cultuur moeten creëren binnen je organisatie.

Twee zaken zijn daarbij cruciaal. Enerzijds moet je medewerkers nieuwsgierig maken. Leg uit wat de innovatie inhoudt, en vooral, wat de toekomstmogelijkheden zijn. Van zodra medewerkers begrijpen wat het project hen (en de organisatie) kan opleveren, heb je ze mee aan boord. Anderzijds zal je de betrokken personen duidelijk moeten maken dat ze mogen falen. Nieuwe zaken durven uitproberen – en daarna corrigeren – is nu eenmaal een vast ingrediënt van elk innovatieproces.

Tijdens zijn keynote op ‘Innoveren in den Bouw’ pakte Peter Bertels, innovatie expert bij BESIX Group, in die zin uit met een goed gekozen afkorting: FAIL, ofwel First Attempt in Learning. Zijn boodschap? Ook een gefaald experiment is een kans om iets te leren. Want zelfs al mislukt iets, dan nog heb je iets geleerd, namelijk dat je moet bijsturen. Écht falen bestaat dan niet meer.

3. Betrek klanten en stakeholders

Je klanten en aandeelhouders staan naast je medewerkers het dichtst bij je organisatie of business staan. Betrek ze dan ook. Vraag op voorhand wat ze écht willen en in welke zin jouw innovatieve benadering daar een rol in zou kunnen spelen. Is je innovatieproject al opgestart? Ook dan kan je hen op regelmatige tijdstippen feedback vragen.

4. Word zo snel mogelijk concreet

Je stappenplan uit tip 1 moet realistisch zijn, maar ook ambitieus. Stel het testen van een eerste prototype daarom niet te lang uit. Onthoud daarbij dat dit ‘Minimum Viable/Lovable Product’ zeker nog niet perfect moet zijn (dat falen mag, las je in tip 2). Het belangrijkste is dat je een real-life versie van je innovatieve oplossing kan tonen aan je klanten, medewerkers, partners en aandeelhouders. Zo creëer je goodwill en kan je daarna gemakkelijker verder aan de slag met je innovatie. Het presenteren van je prototype is ook de ideale gelegenheid om de feedback uit tip 3 te bekomen.

5. Doe inspiratie op

Wat je zelf doet, doe je beter. Maar dat is lang niet altijd het geval. Het kan dan ook nooit kwaad om te kijken hoe anderen meerwaarde creëren. Ga op zoek naar innovaties uit andere sectoren en laat je erdoor inspireren. Bij de ontwikkeling van Smartyard keken wij bijvoorbeeld vooral hoe we het gemak uit de b2c-sector konden vertalen naar een b2b-omgeving.

6. Omring je met de juiste mensen

Je idee mag op papier nog zo innovatief zijn, zonder de juiste mensen om de theorie om te zetten in de praktijk, kom je er niet. Stel daarom een multidisciplinair team samen van zowel specialisten als generalisten met de juiste mindset en attitude (tip 2). Concreet: nieuwsgierige mensen die gepassioneerd zijn door de mogelijkheden van innovatie en innovatief denken binnen een bestaande organisatie.

Rik Vera sprak in zijn keynote over de Net Curiosity Score (NCS) – via deze link, kan je deze keynote opnieuw bekijken!

7. Geef ruimte

Innovatie zal niet werken in organisaties waarin alles vastgelegd is in geijkte procedures die nauwgezet gevolgd worden. Wanneer innovatie dan wel werkt? Als je je losmaakt van de gebruikelijke processen en manier van werken en medewerkers de vrijheid en ruimte krijgen om te innoveren. En bij Smartyard namen we dat vrij letterlijk. We ontstonden uit de buik van Aertssen Group en zitten nu letterlijk apart van de rest van de organisatie.

8. Start small. Move fast.

Innovatie hoeft niet meteen één gigantische stap voorwaarts te zijn. Vele consistente, kleine stapjes maken op termijn ook een enorm verschil. Neem daarbij het PDCA-model in acht (Plan-Do-Check-Act).

9. Doe het samen

Innoveren doe je best in co-creatie. Met partners. Met share- & stakeholders. Met klanten. Zelfs met concurrenten. Waarom? Omdat je samen nu eenmaal meer (aan)kan dan alleen en je niet steeds zelf het warme water moet (her)uitvinden.

10. Durf dingen in vraag te stellen

Durf jezelf, je strategie, je producten en je organisatie in vraag te stellen. Op crisismomenten, maar niet enkel dan. Zij die hetzelfde doen als twintig jaar geleden, staan stil en raken achterop tegenover de rest van de bouwsector. Ze worden dus voorbijgestoken en voor ze het goed en wel beseffen zijn ze niet meer relevant of zelfs overbodig.