BLOG

Waarom een kraan huren even makkelijk kan zijn als een boek bestellen

maart 17, 2020

“Ik kan in mijn vrije tijd op bol.com in 30 seconden een boek bestellen voor mijn vrouw en dit de volgende morgen thuis laten leveren. Waarom moet ik professioneel vervolgens een half uur in de weer zijn (acht telefoons en vijf e-mails) vooraleer ik een graafkraan kan inhuren voor de volgende dag?”. Met deze vraag overviel een planner van Aannemingsbedrijf Aertssen mij intussen meer dan een jaar geleden.

Ik moest het antwoord schuldig blijven. Er is er namelijk geen.

Het druist in tegen alle logica in dat er nog geen digitale tool bestond die het leven makkelijker maakte bij het inhuren van machines en materieel in de bouw en de industrie. Zeker niet in de wetenschap dat dit een markt van 50 miljard betreft in de EU.

De B2C-ervaring naar de bouw brengen, dat was dus het uitgangspunt van Smartyard een jaar geleden.

Vandaag is het dat nog steeds zo.

Een vraag naar een machine wordt in minder dan één minuut samengevat in het platform en vervolgens onmiddellijk bezorgd bij relevante verhuurders. Zij bepalen of ze de machine wensen aan te bieden en geven desgevallend prijs en beschikbaarheid.

De tijdswinst is gigantisch.

In plaats van vele één-op-één telefoongesprekken en e-mails bereik je in no-time de markt. Vervolgens kies je een half uur later de deal die jou het beste uitkomt.

Via de chat leggen de partijen de afspraken vast die eerder vaak mondeling gebeurden, en achteraf geregeld tot discussies leidden.  It’s a people’s business, en dat zal het blijven.

Enkele van de vele voordelen?

  • Machines worden voortaan altijd op de juiste plaats geleverd via de Google Maps integratie.
  • Bedrijfsleiders krijgen eindelijk inzicht in wat ze wanneer inhuren en voor welke prijs.
  • Dispatchers hebben overzicht over de tuigen die de werfleiders wensen in te huren en kunnen kort op de bal spelen.
  • Verhuurders krijgen toegang tot een nieuwe markt.

De bouwsector is één van de laatste sectoren die de digitaliseringsgolf moet omarmen. Dat dit ook zal gebeuren staat buiten kijf.

De bouw ziet begin 2020 eindelijk in dat de te boeken efficiëntiewinsten monumentaal zijn en dat de snelheid en het gebruiksgemak van digitale tools hun mensen het leven aanzienlijk vereenvoudigt.

Inderdaad, het huren van een kraan kan zo eenvoudig als het kopen van een boek. Je moet er alleen aan beginnen. Smartyard helpt je goed op weg.