BLOG

Waarom huren het nieuwe kopen is

februari 07, 2020
Beter kopen dan huren, is het credo van velen. Huren zou duur zijn en je bouwt er niets mee op. Finaal blijft het goed (in het klassieke voorbeeld een woning of appartement) andermans eigendom. Uiteraard schuilt hier in zekere mate waarheid in.

Toch verdient dit debat nuance, zeker in een onzeker tijdperk waarin we ons vandaag, met zijn allen, zonder uitzondering, in bevinden.

Zo ook in de bouwsector, waar onder druk van het Covid-19 virus, maar ook op basis van de opmars van de sharing economy, de gedachte dat het niet altijd beter is om te investeren in bijvoorbeeld bulldozers, graafkranen of werfcontainers terrein wint.

Hierbij vindt u enkele redenen waarom huren het nieuwe kopen kan worden post-Corona.

  1. Investeren in dure machines is vaak enkel relevant als er een aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid is op hoge bezettingsgraden. Maar wie durft deze zekerheid anno mei 2020 nog poneren zoals ie dat deed begin dit jaar? Lagere bezettingsgraden verhogen de druk op het scoren van nieuwe projecten (tegen vaak minder lucratieve prijzen). Daarnaast kan het interessant zijn om dure investeringen tijdelijk uit te stellen.
  2. De investeringskosten eindigen niet bij aankoop van een tuig. Investeren in machines brengt ontegensprekelijk bijkomende kosten met zich mee, die vaak oplopen over de levensduur van het tuig. Om er enkele te noemen: onderhoud, keuringen, reparatiewerk bij schade. Ook deze kosten moeten in rekening worden genomen wanneer wordt overwogen een machine aan te schaffen.
  3. En zo zijn er nog een heleboel hidden costs die je draagt na aankoop van een machineZoals stockageplaats die voorzien moet worden, zeker als het tuig niet kan worden ingezet.

Onder meer op basis van deze gronden staat tijdelijke inhuur zeker zijn mannetje tegenover de aankoop van een bulldozer, een kraan, een compressor of een werfcontainer.

  1. Bij inhuur betaalt u enkel voor het effectief gebruik van het tuig wanneer u het nodig hebt. De druk op hoge bezettingsgraden voel je hier niet.
  2. Daarnaast kan je er zeker van zijn dat de ingehuurde machines veilig zijn en altijd klaar voor gebruik, aangezien ze worden onderhouden door ervaren technici bij gespecialiseerde verhuurbedrijven.
  3. Je geniet kosteloos van advies van de verhuurder over het ingehuurde tuig wanneer je dat nodig acht.
  4. Je verhoogt de flexibiliteit bij inhuur door op de markt een leverancier te zoeken die een depot dichtbij de werf heeft. Bovendien geeft huren de bijkomende mogelijkheid in te spelen op piek- en dalperiodes.

Kortom: het kunnen beschikken over de juiste tuigen op het juiste moment zou wel eens veel belangrijker kunnen worden dan het bezitten van deze machines.

Smartyard kan hierin uw partner zijn. Intussen sloten bijna 100 verhuurbedrijven zich aan…

Klaar om mee de efficiëntieomslag te maken? Let’s cleverly connect construction, together.