BLOG

Wat hebben we geleerd van Upgrade Estate?

Op 2 juni vond ons eerste online Innoveren in den Bouw event plaats. Met zo’n 170 aanwezige internationale professionals uit de bouw, was dit een absoluut succes. Nele Van Damme en Koenraad Belsack, co-CEO’s van Upgrade Estate uit Gent, beten de spits af en presenteerden de eerste keynote van de avond.

1 MINUTE READ

1.  “De bouw moet stilaan beginnen denken als een ecosysteem en minder als een ‘egosysteem’.”
2. “The next big thing, will be a lot of small things.”
3. “Durf holistisch te denken.”4. “Zoek hoe je van een crisis een opportuniteit kan maken.”
5. “Het delen van informatie is een eerste stap naar innovatie.”

5 MINUTE READ

1. “De bouw moet stilaan beginnen denken als een ecosysteem, en minder als een ‘egosysteem'”.
Het huidig hiërarchisch denken zorgt voor een figuurlijke rem op de innovatiemotor van de bouw. We moeten meer in ecosystemen durven denken, waarbij we slimme partnerships opzetten en bovendien een lean approach hanteren. Net zoals Rik Vera later op de avond zei: Think big. Act small. Move fast.

2. “The next big thing, will be a lot of small things.”
Innovatie hoeft niet meteen een gigantisch schot in de roos te zijn.
Het kan perfect zijn dat je vele, vaak kleine, stappen in de juiste richting neemt. Zolang je maar blijft voortbewegen. Want vanaf het moment dat je stilstaat, haalt de innovatie (van jouw concurrent)  jou in. Hou je ogen open voor wat er speelt rondom jou, en neem actie wanneer wenselijk.

3. “Durf holistisch denken.”
Zowel op macro -als micro niveau zijn alle componenten met elkaar verbonden.
Door te stoppen met stenen te verkopen en zowel shareholders als (potentiële) klanten mee op te nemen in het grotere geheel, ontstaat er vaak een duurzame en snellere manier van innoveren, waarbij rekening wordt gehouden met alle mogelijke factoren. Dit met focus op wat de klant belangrijk vindt.

4. “Zoek hoe je van een crisis een opportuniteit kan maken.”
Denk steeds twee stappen vooruit. Durf open-minded naar de toekomst kijken, in plaats van te implementeren wat 20 jaar geleden de standaard was. Zo kan je onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een COVID-19-crisis, vaak voor zijn en hier zo min mogelijk last van ondervinden. Daarnaast zijn dat ook uitgelezen momenten om in innovatieve ideeën te investeren.

5. “Het delen van informatie is een eerste stap naar innovatie.”
Koenraad sloot de keynote af met deze quote. Eentje waar we ons absoluut in kunnen vinden.
Ook wij vinden het belangrijk om informatie te delen en te inspireren. We zijn er rotsvast van overtuigd dat wanneer er enkele bedrijven pionieren en hun inzichten delen de rest van de sector sneller en gemakkelijker zal volgen.